Viskon Elyafın Özellikleri, Üretimi ve Kullanım Alanları

Viskon Elyaf Nedir?
Rayon, 19. yüzyılın başlarında tanıtılan ilk yapay rejenere elyaftı. Daha sonra baz olarak doğal hammaddeler ile diğer liflerin araştırılmasına başlandı ve bunlara Rejenere Elyaflar adı verildi. Bu çok yönlü suni elyaf , oldukça sonraki bir aşamada vaftiz edilmiş suni ipek oldu. Doğduktan sonra 35 yılı aşkın bir süre boyunca suni ipek, art-ipek, parlak, ağaç ipeği ve lifli ipek gibi çeşitli isimlerle anılmıştır. Viskon, cupramonyum ve asetat rayon olmak üzere üç ana rayon çeşidi vardır.


Viskon (veya viskoz rayon), 1891’de keşfedilen ve ilk ticari üretimi 1905’te Courtaulds tarafından üstlenilen %100 rejenere selülozdan oluşan suni bir elyaftır. Genellikle ladin ve çam ağaçlarından elde edilen pamuk linterlerinden veya odun hamurundan yapılır. Viskon suni ipek, en eski yapay ipek türlerinden birinin modern şeklidir.

Viskon adı, yapışkan eğirme çözeltisine atıfta bulunan viskoz kelimesinden türetilmiştir. Rayon adı, yapay ipek kelimesinin yerini alması istenen genel bir terim olarak zaten anılmıştır. En çok yönlü ve en yaygın kullanılan suni elyaftır. Gıda üretimine uygun olmayan alanlarda üretilen ucuz ve yaygın olarak bulunan bir hammadde olan odun hamurundan elde edilen selülozdan yapıldığı için en ucuzudur. Doğal ipeğin inceliğinden kaba yün veya kıl kalınlığına kadar geniş bir filament kalınlığında üretilir.


Viskon suni ipek, yüksek kopma uzaması ve düşük modül ile zayıftır. Islandığında gücünün %30 ila %50’sini kaybeder ve dikkatli bir şekilde yıkanması gerekir. Ayrıca yıkamadan önemli ölçüde küçülür. Viskon suni ipek, tüm tekstillerin en emicilerinden biridir. Pamuk veya ketenden daha emicidir ve emiciliği yalnızca yün ve ipek tarafından aşılır. Rayonun bir varyasyonu, yüksek ıslak modüllü (HWM) rayon veya polinozik rayon olarak sınıflandırılır. Bu tür suni ipek yıkanabilir.

Viskon Elyafın Özellikleri:

  1. Emicilik: Viskon en emici liflerden biridir; pamuk veya ketenden bile daha emicidir. Ancak ıslandığında gücünün %40-%70’ini kaybeder. İyi emildiği için direkt, asit ve dispers boyalar dahil boyalara karşı yüksek afiniteye sahiptir.
  2. Drape: Liflerin ağırlığı nedeniyle iyi drapelik özelliklerine sahiptir.
  3. İletkenlik: Viskon, yüksek bir iletkenlik oranına sahiptir, yani sıcak havalarda serin kalır. Eğrilmiş suni ipek, havayı hapsederek daha soğuk aylarda giymeye uygun hale getirilebilir.
  4. Mukavemet: Viskon, özellikle multifilament ipliklerden yapılmışsa oldukça güçlüdür. Ancak malzeme ıslandığında zayıflayacağı için dikkatli olunmalıdır.
  5. Direnç: Viskon güneş ışığına karşı iyi bir dirence sahiptir, özellikle güçlü güneş ışığına ipekten daha iyi dayanan renkli viskon. Ancak beyaz viskon, uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında sararır ve kumaşı bozar. Viskon terlemeye karşı oldukça dayanıklıdır, ancak rengi solabilir ve ev tipi ağartıcılara karşı dayanıklıdır.
  6. Duyarlılık: Viskon bir miktar esnekliğe sahiptir ancak kolayca kırışabilir. İplik ve kumaş yapısındaki varyantlar, örneğin ince, çok filamentli iplikler ve sıkı bükülmüş ipliklerle krep dokuma gibi kırışma olasılığını azaltır. Viskon selüloz bazlı bir elyaf olduğu için büzülür; hatta özellikle krep dokumalar ve örme kumaşlar olmak üzere pamuktan bile daha fazla çeker. Bükülmüş viskon ayrıca filament kumaşlardan daha fazla küçülür. Viskon çok kolay yanar, özellikle de biraz hava tutmuş havlı bir kumaş olduğunda. Nemli koşullarda tutulursa küften etkilenir. Konsantre alkaliler kumaşları parçalar, bu nedenle viskon yıkanırken yumuşak sabun ve ılık su kullanılmalıdır. Sıcak ve seyreltik asitler veya soğuk ve konsantre asitler de viskozu parçalar.
  7. Sürdürülebilirlik: Viskon, odun hamurundan üretildiği için sürdürülebilir denilebilir. Ancak üretim sürecinde zararlı kimyasallar kullanılmaktadır ve atık ürünler dikkatli bir şekilde bertaraf edilmelidir ve bu nedenle çevre dostu olarak kabul edilmemektedir. Lyocell, üretim sürecinde kimyasalları geri dönüştürdüğü için rejenere selüloziklerin öncüsüdür.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.