CAD olarak da bilinen bilgisayar destekli tasarım, çok çeşitli vektör ve bitmap grafik programları sayesinde tasarımlar için ortam seçeneklerini genişletmiştir. Bazıları geneldir, bazıları ise moda endüstrisi için özel olarak geliştirilmiştir. CAM, CAD sistemi ile çalışır . Tasarım tamamlandıktan sonra dijital dosya olarak CAM sistemine aktarılabilir. CAM, moda ve tekstilde var olan tasarım ve üretim sistemlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. CAD/CAM, bağlantılı bir bilgisayarlı sistem tarafından kontrol edilen üç faaliyet alanını kapsamak için sıklıkla kullanılan bir terimdir: tekstil ve hazır giyim endüstrisinde tasarım, analiz ve üretim.
CAD/CAM sistemleri, tasarım ve üretimdeki görevlerin otomatikleştirilmesine yardımcı olur. CAD, tasarım ve ürün geliştirmede yardımcı olur ve CAM, üretim ve ekipmanın işlem adımlarını kontrol etmede yardımcı olur. Tasarımın analizi ve üretim sistemi için tercümesi, bilgisayar destekli mühendisliğin (CAE) bir parçası olan ekipman tarafından gerçekleştirilir. Bilgisayarla tümleşik üretimi (CIM) oluşturan CAD, CAE ve CAM kombinasyonudur – aksi halde CAD/CAM olarak adlandırılır.
Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisinde
CAD/CAM’ın İşlevleri : Tekstil ve hazır giyim endüstrisinde CAD/CAM sürecinin işlevleri aşağıda açıklanmıştır:
- Bağlantı: Tasarım ve üretim zincirindeki tasarım (alıcılar, tasarımcılar, tedarikçiler), üretim (üreticiler) ve perakendecilik (e-ticaret/e-ticaret) şirketlerinin küresel bir pazarda iletişim kurma ihtiyacı.
- Tasarım oluşturma/fikir oluşturma: Görüntü/ruh hali panoları, tasarımlar, sanal kumaşlar/giyimler, daireler aracılığıyla.
- Üretim veri yönetimi: Bir giysinin tüm üretim döngüsünü kontrol etmek için ürün veri yönetimi (PDM) yazılımını kullanma yeteneği. Bu tür bir yazılım, herhangi bir zamanda iş akışının izlenmesine ve tek bir giysinin durumunun belirlenmesine olanak tanır.
- Kalıp tasarımı: Biri spesifikasyon çizimleri, ikincisi PDS’de (kalıp tasarım sistemleri) olmak üzere iki alana bölünmüştür. Bu sistemlerde bir giysi için desen oluşturulur.
- Giysi örneklemesi: Bu aşamada PDS’de oluşturulan kalıp hem fiziksel kalıplarda hem de 3B sanal sistemlerde modellenebilir. Bu sistemlerde, giysiler sanal olarak birbirine dikilebilir, sanal bir ortamda uygunluk açısından test edilebilir ve hatta sanal pistlerde görselleştirilebilir. Yine bu aşamada desenler dijital tekstil baskı makinelerine ihraç edilebilmekte ve prototip giysiler üretilebilmektedir.
- Boyutlandırma: Vücut tarayıcılarının ortaya çıkışı, ısmarlama giysilerde bir artışa yol açmış, şirketlerin daha iyi müşteri uyumu, stili ve seçenekleri sağlamak için bir süreç olarak toplu kişiselleştirme geliştirmesine öncülük etmiştir.
- Kalıp derecelendirme: Kalıp derecelendirme sistemleri, artık kalıpların işlenmesinin kalıp yapımı için daha akıcı bir sürece yol açtığı anlamına gelir . Kalıp derecelendirme, kalıp verilerinin girilmesi, derecelendirme kriterlerinin oluşturulması, kalıbın derecelendirilmesi ve ardından bu verilerin üretim planlayıcısına gönderilmesiyle yapılır.
- Üretim: Burada, kalıp derecelendirme aşamasında oluşturulan veriler, üretim döşeme planlaması ve pastal yapımı olarak bilinen bir üretim kalıbına dönüştürülür. Yazılımı kullanarak kalıp, kesme için en iyi verimliliği sağlamak ve özellikle malzeme israfıyla ilgili maliyetleri düşürmek için özel olarak döşenebilir.
- Çizim ve kesim: Şirketler artık giysilerin ve üretim parçalarının doğru şekilde kesilmesini sağlamak için CAM sistemlerini kullanıyor. Bu sistemler aynı zamanda firmaların atık yönetimini kumaşlar bazında gözden geçirmelerine de olanak sağlıyor.
- Ürün yaşam döngüsü: Global olarak erişilebilen ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM) yazılımı, şirketlerin bir ürünün tasarımdan bitişe kadar tüm yönlerini görmelerini sağlayan bir veritabanı yazılımıdır. Genellikle PDM sistem yazılımı ile entegredir. Bu, şirketlerin tasarımın başlangıcından tamamlanmasına kadar pazara giden stilleri, iş akışını ve satışları izlemelerine olanak tanır.
Ayrıca, ipliğin geometrik modellemesi gerekli olduğu için CAD yazılımı bu alanda önemli hale gelmektedir; Kompozit tekstillerde uygulama için “içlerinde bulunan liflerin yaklaşık sınırlarını temsil eden katı hacimler” önemlidir çünkü şunları sağlar:
kanik özelliklerinin belirlenmesi,
Kompozitlerin işlenmesi için kumaşların geçirgenliğinin tahmini ve
Mühendislik uygulamalarında kullanım için kompozit parçaların mekanik özelliklerinin ve hasar davranışlarının modellenmesi.
CAD/CAM Yazılımının Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisindeki Önemi:
CAD, bilgisayar ortamında uygulanan bilgisayar destekli tasarım ve çizim yazılımıdır. CAD, çok sayıda donanım ve yazılım aygıtı kullanır. Piyasada bulunan yazılımlar, sürücüleri ile birlikte sisteme kurulur. En çok kullanılan donanım aygıtları, düz yataklı çizici, Sayısallaştırıcı, Yazıcı, video görüntüleme panoları ve yedekleme amaçlı zip sürücüsüdür. Daha önce, vücut ölçümünün manuel süreci o kadar etkili ve zaman alıcı değildi. Vücut tarayıcıları, geleneksel şerit ölçüm yöntemlerine kıyasla insan vücudunu ölçmede önemli avantajlara sahiptir. 3D vücut tarama tekniğitüm vücut ölçümünü kapsayacak şekilde üç koordinatı yakalar. Taranan bu veriler yazılım yardımı ile doğru beden ölçüsüne dönüştürülür.